DR. PETER KLOSSE

‘Smaakprofessor’ Peter Klosse is sinds 1986 eigenaar van Hotel de Echoput en in 2004 promoveerde Klosse aan de Universiteit van Maastricht met zijn proefschrift over smaak en smaakclassificatie. Wie meent dat smaak persoonlijk is, heeft het volgens hem helemaal mis. “Een mens heeft helemaal geen smaak, tenzij hij wordt opgegeten.”

Klosse deed jarenlang onderzoek naar de wortels van de gastronomie en richtte in 1991 de Academie voor Gastronomie op om zijn kennis op gebied van wijn-spijs over te dragen aan chefs en sommeliers.  Klosse schreef vele boeken over smaak, is lector gastronomy bij de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Hij spreekt regelmatig op congressen en symposia in binnen- en buitenland. Ook in De Echoput geeft hij op aanvraag boeiende voordrachten met praktijkvoorbeelden over smaak, maar ook over voeding en gezondheid.

Binnenkort: debuutroman Peter Klosse ‘Een uitgekookte zaak’

In oktober 2017 debuteert Peter Klosse als romanschrijver met zijn culiroman “Een uitgekookte zaak”. Het boek heeft de ingrediënten van een spannend avontuur vol intriges, moord, brandstichting en verdwijning. Het geeft tevens een kijkje achter de schermen van toprestaurants en de voedingsindustrie. Het verhaal en de personages zijn geheel verzonnen, maar doorspekt met feiten uit de dagelijkse praktijk welke Klosse nu eens op een andere manier onder de aandacht brengt. ‘Een uitgekookte zaak’ is verkrijgbaar in de webshop en in de Echoputwinkel in de lobby van het hotel, bij Hanos en in diverse boekwinkels.

Een uitgekookte zaak van Peter Klosse

Peter Klosse (1956) werd geboren in Apeldoorn als zoon van een restaurateur. Zijn vader, Jaap Klosse, begon in 1955 als uitbater van het theehuis bij de toenmalige toeristische attractie, de echoput en bouwde het pannenkoekenhuis uit tot een wildrestaurant met internationale bekendheid. In 1967 kreeg Restaurant de Echoput zijn eerste Michelin-ster.

Na zijn studie bedrijfskunde (Nijenrode en Delft)  en stages bij buitenlandse bedrijven, onder andere in de tweesterrenkeuken van Robert Kranenborg in Brussel en de driesterrenkeuken van Troisgros in Roanne, besloot Klosse in zijn vaders voetsporen te treden. Hij startte in 1983 in Restaurant de Echoput.

Na diverse uitbreidingen werd besloten om het restaurant af te breken en op dezelfde unieke plek in het Kroondomein een heel nieuw hotel met 42 kamers en suites te bouwen, met als hart het toprestaurant.. De Echoput heropende in april 2007. Sinds 2016 is de dagelijkse leiding van De Echoput in handen van Peter ’s zoon Karel Klosse (1986).

Vinotorium-Wine Tasting, Hotel de Echoput

Overzicht van alle boeken van dr. Peter Klosse

Klosse, P. Een uitgekookte zaak  Academie voor Gastronomie 2017 ISBN 978-90-814961-0-0
Klosse, P. en Schmeinck, A Het nieuwe Proefboek Fontaine 2015, ISBN 978 90 5956 640 8
Klosse P. de Kok, vd Breemen, Werken met Wild  Carrera 2015,
Klosse, P. The Essence of Gastronomy  CRC Press 2013 ISBN 978-1-4822-1676-9
Klosse, P. De Chef en de Wijn Lannoo 2010, ISBN13: 9789020995411
Klosse, P. Chef en Sommelier Tirion 2008, ISBN13: 9789043912099
Klosse, P. De wortels van de Echoput Tirion 2006, ISBN13: 9789043909525
Klosse, P. Aan de slag met wijn 2005, studieboek Wijn
Klosse, P. Spelen met smaak 2005
Klosse, P. The concept of Flavor Styles to classify flavors Proefschrift, 2004
Klosse, P. Het Proefboek, de essentie van smaak Tirion Uitgevers 2003 ISBN13: 9789043905053
Klosse, P. De Echoput, 80 Wild- en Paddestoelengerechten 2002
Klosse, P. Alles naar wens? Lastige gesprekken in de Horeca 2001
Klosse, P. Smaakstijlen, nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten Tirion 2000
Klosse, P. Smaak, Handboek voor de wijn-spijscombinatie Tirion, 1998
Klosse, P. Wildgerechten, de vier seizoenen van de Echoput 1995

Voor zover nog leverbaar kunt u de boeken van Peter Klosse bestellen in de webshop van de Echoput of in de winkel in de lobby van het hotel.