Dr. Peter Klosse

‘Smaakprofessor’ Peter Klosse is sinds 1986 eigenaar van Hotel de Echoput. In 1991 richtte hij de Academie voor Gastronomie op en in 2004 promoveerde Klosse aan de Universiteit van Maastricht met zijn proefschrift over smaak en smaakclassificatie. Wie meent dat smaak persoonlijk is, heeft het volgens hem helemaal mis. “Een mens heeft helemaal geen smaak, tenzij hij wordt opgegeten.”

Naast eigenaar van De Echoput, is Peter Klosse oprichter van de Academie voor Gastronomie, waar hij aan chefs en sommeliers kennis overdraagt op gebied van wijn-spijs. Peter Klosse is ook auteur van diverse boeken, waarin niet alleen zijn smaaktheorie wordt uitgelegd, maar ook wordt toegepast door diverse collega chefs en sommeliers. Als lector is hij verbonden aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht.

Peter Klosse (1956) werd geboren in Apeldoorn als zoon van een restaurateur. Zijn vader, Jaap Klosse, begon in 1955 als uitbater van het theehuis bij de toenmalige toeristiche attractie, de echoput. Senior bouwde het pannenkoekenhuis uit tot een wildrestaurant met internaionale bekendheid. In 1967 kreeg Restaurant de Echoput zijn eerste Michelin-ster.

Na zijn studie bedrijfskunde (Nijenrode en Delft)  en stages bij buitenlandse bedrijven, onder andere in de tweesterrenkeuken van Robert Kranenborg in Brussel en de driesterrenkeuken van Troisgros in Roanne, besloot Klosse in zijn vaders voetsporen te treden. Hij startte in 1983 in Restaurant de Echoput.

Na diverse uitbreidingen werd besloten om het restaurant af te breken en op dezelfde unieke plek in het Kroondomein een heel nieuw hotel met 42 kamers en suites te bouwen, met als hart het toprestaurant. De Echoput heropende in april 2007.

Klosse heeft zich niet alleen bezig gehouden met de ontwikkeling van het restaurant en hotel, maar richtte in 1991 de Academie voor Gastronomie op. Hij deed onderzoek naar de wortels van de gastronomie en probeert de dynamiek van de combinatie van wijnen en gerechten te verklaren. Dit leidde tot de publicatie van boeken over smaak en uiteindelijk tot een promotie

binnenkort verkrijgbaar: Een uitgekookte zaak van Peter Klosse, culiroman

Peter Klosse debuteert in oktober 2017 met zijn culiroman ‘Een uitgekookte zaak’. Dit boek heeft de ingrediënten van een spannend avontuur vol intriges, moord, brandstichting en verdwijning. Het geeft een kijkje achter de schermen van toprestaurants en de voedingsindustrie en zou weleens je kijk op eten kunnen veranderen. Het verhaal en de personages zijn geheel verzonnen, maar doorspekt met feiten uit de dagelijkse praktijk, welke Klosse ook graag bij een breder publiek onder de aandacht wil brengen.
Het complete overzicht van alle boeken van dr. Peter Klosse:

Klosse, P. Een uitgekookte zaak  Academie voor Gastronomie 2017 ISBN 978-90-814961-0-0
Klosse, P. en Schmeinck, A Het nieuwe Proefboek Fontaine 2015, ISBN 978 90 5956 640 8
Klosse P. de Kok, vd Breemen, Werken met Wild  Carrera 2015,
Klosse, P. The Essence of Gastronomy  CRC Press 2013 ISBN 978-1-4822-1676-9
Klosse, P. De Chef en de Wijn Lannoo 2010, ISBN13: 9789020995411
Klosse, P. Chef en Sommelier Tirion 2008, ISBN13: 9789043912099
Klosse, P. De wortels van de Echoput Tirion 2006, ISBN13: 9789043909525
Klosse, P. Aan de slag met wijn 2005, studieboek Wijn
Klosse, P. Spelen met smaak 2005
Klosse, P. The concept of Flavor Styles to classify flavors Proefschrift, 2004
Klosse, P. Het Proefboek, de essentie van smaak Tirion Uitgevers 2003 ISBN13: 9789043905053
Klosse, P. De Echoput, 80 Wild- en Paddestoelengerechten 2002
Klosse, P. Alles naar wens? Lastige gesprekken in de Horeca 2001
Klosse, P. Smaakstijlen, nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten Tirion 2000
Klosse, P. Smaak, Handboek voor de wijn-spijscombinatie Tirion, 1998
Klosse, P. Wildgerechten, de vier seizoenen van de Echoput 1995

Voor zover nog leverbaar kunt u de boeken van Peter Klosse bestellen in de webshop van de Echoput of in de winkel in de lobby van het hotel